A festés és egyéb bevonatok készítésének alapja a gondos és megfelelő előkészítés

A felületen lévő korróziós termékek gátolják a festék tapadását, és elősegítik a bevonat alatti további korróziót, amely “feltáskásodást”, majd leválást eredményez.

Fő célunk, hogy a tisztítási műveletek után a festendő felület minősége feleljen meg a felhasználásra kerülő alapozófesték kötőanyaga és pigmentje szerinti optimális tisztasági fokozatoknak.

A homokszórás nem csak fémekre alkalmazható, hanem téglára, betonra és cserépre is. Azonban manapság már a homokszórást ritkán használjuk, mert a szemcseszórás korszerűbb megoldás, és sokkal hatékonyabb eredményt ad, nem beszélve arról, hogy rövid idő alatt elvégezhető munkafolyamat.

A homokszórás ráadásul költségesebb is, mint a szemcseszórás, mert a homokot csak egyszer lehet használni, míg szemcseszórás technológiában a szemcséket, vagy elektrokorundot a visszaforgatás folyamán többször is lehet alkalmazni.

A szemcseszórás egy olyan technológiai eljárás, melynek során nagynyomású levegővel anyagszemcséket kevernek, és ezzel a sugárral szóratják a munkadarabot. Alkalmas revésedett, korrodált felületek tisztítására, festés, illetve további felületkezelések előkészítésére.

A fúvatás maximális sebességét, valamint a szemcseanyag minőségét és nagyságát a kezelendő anyag minősége határozza meg. Szemcseszórás során acélszemcsével szórjuk a felületet, ezáltal sokkal hatásosabban, termelékenyebben lehet egységnyi idő alatt elvégezni a munkát.

A vas és fémszerkezetek felület előkészítése történhet nagyméretű szemcseszóró kabinban is acélszemcsével. Az eljárás során SA 2,5 minőségű felület érhető el, amire jó minőségű porfesték bevonat készíthető.

A szemcseszórásos technológia alapvető felhasználási területei:

  • azokban az esetekben, amikor lényeges szempont a pórusmélységig fémtiszta felület és abrazív hatás,
  • alternatív megoldásként környezetbarát szemcseanyaggal (pl.: szódabikarbóna) megoldhatóak olyan feladatok, amikor szabad szórással a szemcsék nem szedhetőek össze, így viszont a szódabikarbóna környezetkárosító hatás nélkül oszolhat szét,
  • korszerű korrózióvédelmi bevonatok felületkészítéséhez (felülettisztítás, felületi érdesség beállítása),
  • revés, rozsdás acélalapanyagok technológiai műveletekhez történő előkészítéséhez (pl.: hegesztés, lángvágás),
  • kültéri műtárgyak (hidak, korlátok, tornyok, tartályok, stb.) tisztítása,
  • térkövek, járó- és útfelületeket burkoló kerámia lapok díszítő-, érdesítő szemcseszórása,
  • olajipari-, gázipari technológiák, berendezések tisztítása,
  • szennyvíztisztító berendezések, betonülepítő medencék festésének előkészítése,
  • betonlábazatok, szennyezett ipari padlók tisztítása,
  • vakolateltávolítás, homlokzattisztítás (pl.: látszó téglafalak, műkőlábazat), betonérdesítés.